ယူေကမွ ပညာရွင္မ်ား မၾကာေသးမီက ျပဳလုပ္ခဲ့သည့္ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္တြင္ လက္ အေျခာက္ခံ စက္မ်ားႏွင့္ လက္သုတ္ စကၠဴမ်ားမွ ဗက္တီးရီးယား ကူးစက္ႏုိင္မႈ ႏႈန္းကို ေလ့လာၾကည့္ရာ လက္ အေျခာက္ခံ စက္မ်ားက လက္သုတ္စကၠဴ တုိ႔ထက္ ဗက္တီးရီးယား အဆေပါင္း ၂၇ ဆခန္႔ ကူးစက္ ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ယူေကတြင္ ရွိေသာ လိစ္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီ မ်ားက သန္႔စင္ခန္း မ်ားတြင္ ေတြ႕ရသည့္ အမ်ားသံုး လက္ အေျခာက္ခံစက္ မ်ားမွ တစ္ဆင့္ ဗက္တီးရီးယား ကူးစက္ႏုိင္ပံုကို စမ္းသပ္ ေလ့လာ ခဲ့ၾကရာ လက္ အေျခာက္ခံ စက္မ်ားက မႈတ္ထုတ္ လိုက္ေသာ ေလေႏြးသည္ အသံုးျပဳသူ၏ လက္ေပၚမွ ဗက္တီးရီးယား မ်ားကို ေလထဲသို႔ ပ်ံ႕ႏွံ႕ေစကာ အျခား သံုးစြဲသူ တစ္ဦးထံသုိ႔ ကူးစက္ ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ သုေတသီ အဖြဲ႕ကို ဦးေဆာင္သူ မိုက္ခ႐ို ဇီဝပညာရွင္ Mark Wilco သည္ သန္႔စင္စြာ မေဆးေၾကာ ထားေသ လက္မ်ားမွ တစ္ဆင့္ ဗက္တီးရီးယား ပ်ံ႕ႏွံ႕ႏုိင္ပံုကို ေလ့လာရန္ စမ္းသပ္မႈ မျပဳလုပ္မီ စမ္းသပ္ခံသူ မ်ား၏ လက္ေပၚကို Lactobacilli ဗက္တီးရီးယား ျဖင့္ ဖံုးအုပ္ေစခဲ့သည္။ လူတစ္ဦးက လက္ကို အေျခာက္ခံ ၿပီးေသာ္ ၄င္း အေျခာက္ခံစက္ မ်ား၏ ဝန္းက်င္ရွိ ေလထုထဲတြင္ သာမန္ ဗက္တီးရီးယား မ်ားက ငါးမိနစ္ ထက္ပို၍ အသက္ရွင္ ႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။ သို႔ေသာ္ သုေတသီတုိ႔က စမ္းသပ္ခံ သူမ်ား၏ လက္ေပၚ သုတ္လိမ္း ထားေသာ လက္တိုဘဆီလီ ဗက္တီးရီးယား သည္ လက္ အေျခာက္ခံစက္ အသံုးျပဳၿပီး ၁၅ မိနစ္ခန္႔ အခ်ိန္ထိ ေလထုထဲတြင္ ရွိေနေသးေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ထိုကဲ့သို႔ စမ္းသပ္ရာတြင္ ေနာက္ဆံုးေပၚ ျဖစ္သည့္ တစ္နာရီလွ်င္ ကီလိုမီတာ ၆၄ဝ ႏႈန္းျဖင့္ ေလမႈတ္ေသာ အေျခာက္ခံစက္ မ်ားမွာ တစ္သွ်ဴးစကၠဴ မ်ားထက္ ဗက္တီးရီးယား ၄ ဒသမ ၅ ဆခန္႔ ပို၍ ကူးစက္ေစၿပီး ကမၻာတစ္ဝန္း တြင္က်ယ္စြာ အသံုး ျပဳေနေသာ ေလေႏြးျဖင့္အေျခာက္ခံ သည့္ အေျခာက္ခံ စက္ပံုစံေဟာင္း မ်ားသည္ လက္သုတ္စကၠဴ မ်ားထက္ ဗက္တီးရီးယား ေပါင္း ၂၇ ဆခန္႔ပို၍ ကူးစက္ ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ခ့ဲသည္။
အဆုိပါ သုေတသီ တုိ႔၏ ေတြ႕ရွိခ်က္မွာ ဗက္တီးရီးယား ပ်ံ႕ႏွံ႔ပံုကို ပို၍သိရွိ နားလည္ ေစႏုိင္ၿပီး ကူးစက္ ေရာဂါမ်ား အလြယ္တကူ ပ်ံ႕ႏွံ႔ ေစႏုိင္သည့္ အမ်ားသံုး လက္ အေျခာက္ခံစက္ မ်ားကို မသံုးစြဲရန္ သတိေပး ေနသည္။
သန္႔စင္ခန္း မ်ား၌ သံုးၿပီးလွ်င္ မိမိတုိ႕၏ လက္ကို သန္႔စင္စြာ ေဆးေၾကာပါက ဗက္တီးရီးယား မ်ားကို အခ်ိန္တို အတြင္း ဖယ္ရွား ႏုိင္မည္ျဖစ္ၿပီး လက္ အေျခာက္ခံ ရာ၌ ဗက္တီးရီးယား ပ်ံ႕ႏွံ႕ႏုိင္မည္ မဟုတ္ေသာ္လည္း လက္ကို ေသခ်ာစြာ မေဆးေၾကာ သူတုိ႔မွ ဗက္တီးရီးယား မ်ားစြာ ကူးစက္ႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
No comments:
Post a Comment